Aj biela sedačka môže byť stále čistá

biela sedačka

Milujete sviežosť bielej farby? Potom sa iste dominantou vo vašej obývačke stala biela sedačka. Táto univerzálna farba má však aj jednu nevýhodu — na bielej sedačke vidno každú škvrnu či nečistotu. Aby ste sa mohli vždy dokonale pokochať pohľadom na ňu, poradíme vám, ako ju zachovať čistú a krásnu takmer bez námahy.

Milujete sviežosť bielej farby? Potom sa iste dominantou vo vašej obývačke stala biela sedačka. Táto univerzálna farba má však aj jednu nevýhodu — na bielej sedačke vidno každú škvrnu či nečistotu. Aby ste sa mohli vždy dokonale pokochať pohľadom na ňu, poradíme vám, ako ju zachovať čistú a krásnu takmer bez námahy.

Odolné čalúnenie sedačky

Materiál čalúnenia zohráva pri čistení sedačky dôležitú úlohu. Škvrnám dobre odoláva a relatívne ľahko sa čistí naimpregnovaná koža. Ak sa rozhodnete pre textilné čalúnenie, na výber máte viacero materiálov, ktoré sú odolné voči nečistote takmer rovnako ako koža. Navyše sú aj odolnejšie voči oderu. Ak chcete, aby vo vašej obývačke stála krásna a vždy biela sedačka, určite sa oplatí investovať do kvalitného materiálu, ktorý odpudzuje tekutiny. Textilné čalúnenie je možné aj naimpregnovať pomocou špeciálneho prípravku, čím získa požadované vlastnosti a bude sa vám ľahko udržiavať čistý.

Využite poťah na sedačku

Asi najspoľahlivejší spôsob ochrany pred znečistením sedačky je snímateľný poťah, ktorý sa dá vyprať alebo odniesť do čistiarne. Niektoré sedačky sa predávajú spolu s ním, dokúpiť si ho ale môžete aj samostatne. Šikovné gazdinky, ktoré vedia šiť, si ho môžu vyrobiť aj samé. Univerzálne elastické poťahy sa hodia na väčšinu sedačiek a ochránia ich pred prachom, špinou aj rozliatou kávou. Zničený poťah sa dá vždy jednoducho nahradiť novým.

Čistenie sedačky

Každú, nie len bielu sedačku, treba pravidelne vysávať. Zbavíte ju tak prachu, drobných nečistôt aj chlpov zo zvierat. Pokiaľ máte doma psa alebo mačku, odporúča sa používať vysávač na zvieracie chlpy, ktorý ich odstráni dôkladnejšie. Pri odstraňovaní škvŕn treba konať predovšetkým rýchlo. Vyliatu kávu, víno alebo čokoľvek iné najskôr vysajte handričkou alebo papierovým obrúskom. Škvrnu nikdy nešúchajte ani nedrhnite, iba pritláčajte obrúsok na škvrnu.

Tekutina by sa šúchaním len dostala hlbšie do látky alebo by sa škvrna rozmazala. Keď sa vám podarí čo najviac odsať, navlhčite bielu handričku (iste nie handričku inej farby) v mydlovej vode. Krúživými pohybmi potom čistite škvrnu od jej okraju smerom dnu, aby sa nerozširovala. Na čistenie použite buď prípravky určené na materiál vašej sedačky alebo vodu s kvapkou mydla či saponátu. Na odolnejšie škvrny dobre funguje žlčové mydlo.