Ako prepojiť kuchyňu s obývačkou

Moderným trendom v bývaní je jednoduchosť, praktickosť a dostatok priestoru. K obľúbeným prvkom patrí aj prepojenie obývačky s kuchyňou. Poradíme vám, ako celý priestor usporiadať tak, aby tvoril jeden celok a zároveň mala každá časť svoje vlastné zázemie.

Moderným trendom v bývaní je jednoduchosť, praktickosť a dostatok priestoru. K obľúbeným prvkom patrí aj prepojenie obývačky s kuchyňou. Poradíme vám, ako celý priestor usporiadať tak, aby tvoril jeden celok a zároveň mala každá časť svoje vlastné zázemie.

Prepojenie obývačky s kuchyňou

Vedeli ste, že trend prepájania obývačky a kuchyne začal byť populárny v 90. rokoch? Bolo to najmä kvôli praktickej stránke a cieľu vytvoriť otvorený priestor. Ak si nie ste istí, či vám toto riešenie bude vyhovovať, položte si tieto otázky:

-          Ako často kuchyňu využívate? Ak denne varíte a ostatní členovia rodiny by zatiaľ chceli tráviť čas v obývačke, v kuchyni bude oveľa rušnejšie. Na druhej strane môžete byť neustále v interakcii.

-          Podobný princíp platí aj opačne. Ak chcete mať v obývacej izbe kľud, ruch z kuchyne by ho narúšal.

-          Máte často návštevy? Ak áno, potom je pre vás lepšie obe miestnosti spojiť do jedného celku. Aj pri príprave občerstvenia budete môcť byť stále s hosťami.

-          Chcete interiér domu zladiť do jednej farby? Ak nie, mali by ste uvažovať nad ich oddelením.

Ako na to

Kuchynský priestor môžete od obývačky oddeliť viacerými spôsobmi:

Využite kuchynský ostrovček

Kuchynský ostrovček kuchyňu opticky oddelí. Okrem toho získate ďalší priestor na prípravu jedál. Ak si k nemu postavíte aj stoličky, môžete ho využiť aj na občasné jedenie. Pri varení si tak ku vám často niekto prisadne a budete môcť tráviť viac času s rodinou.

Barový pult

Oddelenie oboch častí barovým pultom je nielen efektné, ale má aj praktické využitie. Barový pult využijete na rýchle jedlo alebo jeho prípravu. Rýchlo sa tak stane obľúbeným miestom na neformálne stretnutia.

Jedálenský stôl

Ak vám ani jedno z týchto riešení nevyhovuje, kuchyňu od obývačky je možné oddeliť aj jedálenským stolom. Oba priestory zostanú prepojené, ale zároveň vznikne dojem samostatnej kuchyne.

Pozor na výber spotrebičov

Ak sa rozhodnete pre prepojenie obývačky a kuchyne, lepšie je vyberať menej hlučné spotrebiče. Vďaka tomu nebudú pri prevádzke narúšať vaše pohodlie v obývacej časti. Zvlášť dôležitý je výber digestora. Aby život v obývacej časti nenarúšali nežiadúce pachy z varenia, mal by byť dostatočne výkonný.

Jednotný dizajn

Aby ste nenarušili celistvosť celého priestoru, venujte pozornosť aj zladeniu nábytku v oboch častiach. Mal by byť z rovnakého materiálu a farby. Farebnosť dodáte doplnkami. Veľmi pekne pôsobí tiež, ak je horná časť kuchynskej linky v inom odtieni ako spodná.

Jednoliatosť je zvlášť potrebná pri výbere podlahy. Zvoľte preto rovnakú podlahu do oboch častí. Pri výbere prihliadajte na špecifické požiadavky na jej vlastnosti v oboch častiach. Mala by dobre odolávať vlhkosti, ktorej bude vystavená v kuchyni a zároveň byť príjemná na dotyk, aby vám vyhovovala v obývacej časti.