Ako zastrešiť terasu

zastrešenie terasy - pergola

Ak si chcete naplno užívať terasu vášho nového domu čo najviac, mali by ste uvažovať aj o jej zastrešení. Na výber pri tom máte z viacerých spôsobov.

Ak si chcete naplno užívať terasu vášho nového domu čo najviac, mali by ste uvažovať aj o jej zastrešení. Na výber pri tom máte z viacerých spôsobov.

Tienenie terasy markízou

Markízy sú najvhodnejším riešením, ak chcete využívať terasu najmä v slnečnom počasí. Sú tiež finančne najmenej náročné. Markíza vás spoľahlivo ochráni pred horúcimi lúčmi alebo mrholením a vy si tak budete môcť vychutnať nerušený relax na čerstvom vzduchu. Jej využitie počas silného dažďa a vetra sa však neodporúča.

Pri kúpe markízy skontrolujte kvalitu tkaniny. Látka markízy by mala byť odolná voči dažďu, snehu, námraze aj vysokým teplotám. Vopred sa presvedčte, že kupujete impregnovanú a stálofarebnú textíliu, ktorá je odolná voči plesniam. Dôležitý je tiež dizajn. Po markízach zväčša siahajú ľudia, ktorí chcú svoje obydlie niečím ozvláštniť. Pri výbere sa preto riaďte aj celkovým vizuálom domu.

Markízy sa ovládajú pomocou vysúvacej techniky. Jej ovládanie môže byť manuálne alebo motorické. Pri objednávaní dávajte pozor, aby mala markíza dostatočnú veľkosť a zakryla vami požadovanú plochu terasy.

Praktické pergoly

Pergoly sa vyrábajú z dvoch materiálov. Pre tých, ktorý obľubujú klasický dizajn, sú vhodné pergoly z dreva. Materiálom, ktorý výborne vynikne na terase domu v modernom štýle, je hliník. Rozdiely medzi nimi nie sú len v dizajne. O drevené pergoly je potrebné sa starať. Naproti tomu sú hliníkové pergoly bezúdržbové. Majú tiež dlhšiu životnosť.

Pergolu môžete zakotviť do steny alebo zvoliť samostojaci typ. Aby ste terasu mohli využívať v každom počasí na posedenie s rodinou a priateľmi, je vhodné ju zastrešiť. Drevené modely sa najčastejšie zastrešujú fixne. Môžete sa však tiež rozhodnúť pre posuvné zastrešenie. V tomto prípade je najvhodnejším materiálom kvalitná vodoodolná tkanina. Hliníkové pergoly sa dajú zastrešiť látkou alebo naklápacími lamelami. Obe zastrešenia môžete nastaviť podľa potreby.

Hliníkové pergoly idú v poskytovaní dokonalého komfortu ešte ďalej. Ak si dáte na strany pergoly nainštalovať žalúzie alebo rolety, môžete ich v prípade nepriaznivého počasia zastrieť a ďalej pokojne oddychovať na terase. Celý priestor je tiež možné vykurovať.

Zastrešenie terasy krytinou

Svoje výhody má aj zastrešenie krytinou vo farbe strechy domu. Terasa tak voľne nadväzuje na dom. Strecha terasy sa pri tom opiera o obvodovú stenu domu. Tento typ zastrešenia je vhodný, ak chcete terasu prekryť natrvalo. Výhodou je, že posedenie na terase si budete môcť užívať za každého počasia.

Prekrytie terasy krytinou je finančne najnáročnejším riešením. Zároveň tiež najmenej variabilným. Vopred preto zvážte, všetky pre a proti. Okrem finančnej stránky sú to najmä svetelné podmienky v miestnostiach s oknami vedúcimi na terasu.