11.05.2020

Aký krb vybrať do domu?

krb

Romantika posedenia pri krbe nepatrí len na chalupy a chaty. S krbom sa čoraz častejšie stretávame aj v modernom interiéri. Aký krb do domu vybrať, keď na trhu nájdete viacero druhov? Odpoveď sa túto otázku nájdete v nasledujúcom článku.

Romantika posedenia pri krbe nepatrí len na chalupy a chaty. S krbom sa čoraz častejšie stretávame aj v modernom interiéri. Aký krb do domu vybrať, keď na trhu nájdete viacero druhov? Odpoveď sa túto otázku nájdete v nasledujúcom článku.

Na čo myslieť pri výbere

Výber krbu závisí od viacerých faktorov. Prvým z nich je to, či bol krb zahrnutý už v projekte vášho domu. Ak áno, budete môcť zvoliť z viacerých typov. Okrem tohto faktora by ste pri výbere mali vziať do úvahy štýl zariadenia domu a dizajn krbu. Nemenej dôležité je, či má krb slúžiť len ako estetický prvok alebo ho plánujete využiť aj na vykurovanie. Na základe týchto skutočností vyberiete typ krbu a jeho konkrétny model.

Typy krbov

Pri hľadaní vášho ideálneho krbu sa stretnete s nasledovnými typmi.

Krby na tuhé palivo

Krb na tuhé palivo je najstarším typom. Dodáva teplo do ľudských obydlí už mnoho storočí. Na vykurovanie využíva drevo. Najväčším plusom je posedenie pri typickom praskaní dreva a nezameniteľná vôňa ohňa. Krby na tuhé palivo sú okrem toho dokonalým estetickým prvkom pre každý interiér zariadený vo vidieckom či vintage štýle.

Nevýhodami sú veľké nároky na skladovanie paliva a nižšia bezpečnosť. Pri tomto type je tiež menšia možnosť regulovania veľkosti plameňa a potreba pravidelnej starostlivosti o komín. Ak chcete krb využiť na vykurovanie, budete musieť myslieť aj na pravidelné prikladanie dreva.

Plynové krby

V plynovom krbe sa spaľuje plyn. Posedenie pri ohni si tak budete môcť užívať bez potreby neustáleho prikladania. Veľkosť plameňa je regulovaná pomocou ovládača. Aj plynové krby poskytujú dostatok tepla na vykurovanie. Ak sa rozhodnete pre plynový krb, odpadá potreba čistenia krbu od sadzí a čistenie komína. Vývod z krbu môže vyústiť cez fasádu domu, takže nebudete potrebovať komín. Nevýhodou sú vyššie náklady a prevádzku. Nie je tiež možné vytvoriť atmosféru praskajúceho dreva ako pri klasickom krbe.

Elektrické krby

Elektrický krb je možnosť, ktorú využijete aj v dome, kde sa s inštaláciou krbu vopred nepočítalo. Na jeho prevádzku nebudete potrebovať komín ani vývod smerom von. Elektrický krb zobrazuje horiaci oheň na obrazovke. Dokáže tiež vykúriť miestnosť. S vykurovaním celého domu však nie je možné počítať. Výhodou je ovládanie veľkosti plameňa pomocou ovládača a u niektorých modelov tiež možnosť nastavenia času zapnutia či vypnutia. Elektrický krb môžete umiestniť do krbovej rímsy, do nábytku alebo na stenu.

Biokrby

Aj biokrby môžete využívať bez toho, aby ste z miestnosti museli odvádzať dym. Na výber máte z viacerých rozmerov a mnohých dizajnov. Menšie modely môžete prenášať podľa potreby na terasu alebo do jednotlivých miestností domu. Potrebné je len dodržiavať správne bezpečnostné vzdialenosti od nábytku či iných horľavých materiálov. Biokrby spaľujú biolieh, pričom dochádza k úniku oxidu uhličitého. Pri prevádzke preto musíte počítať s tým, že miestnosť bude potrebné pravidelne vetrať. Aj keď biokrb využijete na prikurovanie miestnosti, vykurovanie celého domu nebude možné.