Oplatí sa tepelné čerpadlo alebo nie?

tepelné čerpadlo

Náklady na výstavbu domu sú sami o sebe dosť vysoké. Ak ste premýšľali nad tepelným čerpadlom, iste ste sa už zaoberali tým, či sa vám táto investícia navyše oplatí. Pre jednoduchšie rozhodovanie je tu nasledujúci článok.

Náklady na výstavbu domu sú sami o sebe dosť vysoké. Ak ste premýšľali nad tepelným čerpadlom, iste ste sa už zaoberali tým, či sa vám táto investícia navyše oplatí. Pre jednoduchšie rozhodovanie je tu nasledujúci článok.

Tepelné čerpadlo na vykurovanie aj ohrev vody

Zníženie nákladov na ohrev teplej vody a vykurovanie znie veľmi lákavo. Okrem týchto výhod je tu tiež ekologický aspekt. Na začiatok však bude potrebné počítať s investíciou na tepelné čerpadlo. Tepelné čerpadlo ponúka komfortnú a jednoducho ovládateľnú možnosť na využívanie obnoviteľných zdrojov energie. Toto zariadenie odoberá, podľa konkrétneho typu, energiu z vody, zeme alebo vzduchu. Tú potom využíva na ohrev vody a kúrenie.

Princíp fungovania je jednoduchý. Príkladom, ako tepelné čerpadlo funguje, je napríklad chladnička. Tá vo vnútri vytvára chlad a prostredníctvom chladiča odvádza von teplo. Tepelné čerpadlo odvádza z okolia teplo, ktoré privedie do vykurovacieho systému.

Kedy sa tepelné čerpadlo oplatí

Investícia do tepelného čerpadla sa vám oplatí, ak sa vám zaplatená suma vráti v podobe úspory na energiách. Základným predpokladom je kvalitné zateplenie domu, ktoré zabráni neželaným únikom tepla do okolia. Investované peniaze tak využijete naozaj naplno. Ak by dom nebol zateplený, zvýšilo by to vaše náklady a tým predĺžilo návratnosť investície. Nedostatočné zateplenie by znamenalo tiež vyššie nároky na výkon vykurovacieho zariadenia, dokonca aj kúpu výkonnejšieho a drahšieho modelu.

Koľko ušetrí tepelné čerpadlo

Vo vhodných podmienkach vám tepelné čerpadlo prinesie úsporu aj viac ako 50 % nákladov na úpravu vody a vykurovanie. Investícia by sa vám mala vrátiť v priebehu 5 až 6 rokov. Pri výbere konkrétneho typu a modelu sa poraďte s odborníkmi, ktorí budú vedieť zvážiť konkrétne podmienky vášho bývania a vybrať najvhodnejšie riešenie. Na výber pritom máte z typov: vzduch — voda,  voda — voda, zem — voda, vzduch — vzduch.