25.11.2020

Sklokeramická alebo indukčná varná doska — ktorú vybrať?

Navrhnúť kuchynskú linku, zohnať kvalitného výrobcu, vybrať všetky spotrebiče — to je len časť z toho, čo na každého čaká pri dokončovaní stavby domu. Aby ste vám to aspoň trochu uľahčili, pomôžeme vám pri výbere varnej dosky a pozrieme sa na sklokeramické a indukčné varné dosky. Dozviete sa, na akom princípe pracujú a aké sú ich výhody či nevýhody.

Navrhnúť kuchynskú linku, zohnať kvalitného výrobcu, vybrať všetky spotrebiče — to je len časť z toho, čo na každého čaká pri dokončovaní stavby domu. Aby ste vám to aspoň trochu uľahčili, pomôžeme vám pri výbere varnej dosky a pozrieme sa na sklokeramické a indukčné varné dosky. Dozviete sa, na akom princípe pracujú a aké sú ich výhody či nevýhody.

Sklokeramická varná doska — jej výhody a nevýhody

Sklokeramická varná doska pracuje na princípe ohrievacích špirál. Tie ohrievajú varné zóny, ktoré potom odovzdávajú teplo nádobe na varenie. Pri varení môžete používať hrnce a panvice z rôznych materiálov. Materiál varnej dosky sa ľahko čistí, ovládanie môže byť mechanické alebo dotykové. Niektoré modely disponujú rôznymi funkciami pre uľahčenie varenia. Najčastejšie je varná doska vybavená časovačom, ukazovateľom teploty a zbytkového tepla. Samozrejmosťou by mal byť bezpečnostný zámok.

Pri porovnaní s indukčnou varnou doskou sa sklokeramika dlhšie nahrieva. Po dovarení tiež zostáva dlhšie horúca. Môže tak dôjsť k neželanému popáleniu. Okrem toho spotrebuje viac energie a pomalšie reguluje teplotu pri varení. Oproti klasickej elektrickej varnej doske je však oveľa úspornejšia.

A čo indukčná varná doska?

Indukčné varné dosky ponúkajú nízku spotrebu a využitie energie bez zbytočných únikov tepla. Tento typ odovzdáva teplo priamo nádobe na varenie. Nedochádza teda k zahrievaniu dosky, čím sa eliminujú tepelné straty. Výhodou zároveň je, že sa po ukončení varenia na platničke nepopálite. Rýchla je tiež regulácia teploty.

Indukčné varné dosky sa jednoducho čistia a jednotlivé modely bývajú doplnené o viaceré funkcie. Okrem časovača a bezpečnostnej poistky sa môžete stretnúť aj so sofistikovanejšími funkciami. Napríklad funkcia „Stop and go“ umožní na chvíľu zastaviť varenie. Keď ho znovu zapnete, varná doska spustí ten istý program, ktorý ste používali. Budete tak môcť v prípade potreby odbehnúť od varenia k deťom alebo otvoriť poštárovi. Veľmi praktická je funkcia rozpoznania veľkosti hrnca, ktorá teplo sústredí len na plochu, ktorou sa dno dotýka varnej platne.

Na čo myslieť pri výbere

Okrem typu varnej dosky je potrebné pri jej výbere myslieť aj na iné parametre. Zaujímajte sa o energetickú účinnosť a príkon. Dôležitá informácia je tiež, aký výkon môžete od varnej dosky očakávať. Čím nižší výkon bude, tým dlhšie bude trvať varenie.

Nezabudnite na vhodné rozmery. Bežné modely sa vyrábajú vo veľkosti okolo 60 cm do šírky. Na túto plochu sa zmestia štyri varné platničky. Ak potrebujete viac platničiek, poobzerajte sa po modeloch do 90 cm. Skontrolujte tiež veľkosť samotnej varnej plochy bez ovládacích prvkov. Mali by sa vám na ňu zmestiť hrnce a panvice, ktoré najčastejšie používate bez toho, aby sa navzájom dotýkali.