Založenie zeleninovej záhradky

Vlastná zelenina je chutnejšia a jednoznačne zdravšia ako tá z obchodu. Založenie vlastnej zeleninovej záhradky navyše vôbec nie je zložité ani nijako finančne náročné a zvládne ho aj začiatočník. Aby ste sa vyhli niekoľkým chybám a problémom, ktoré môžu nastať, prinášame vám jednoduchý návod na založenie vlastnej zeleninovej záhradky.

Vlastná zelenina je chutnejšia a jednoznačne zdravšia ako tá z obchodu. Založenie vlastnej zeleninovej záhradky navyše vôbec nie je zložité ani nijako finančne náročné a zvládne ho aj začiatočník. Aby ste sa vyhli niekoľkým chybám a problémom, ktoré môžu nastať, prinášame vám jednoduchý návod na založenie vlastnej zeleninovej záhradky.

Výber stanoviska

Prvým krokom pri zakladaní zeleninovej záhradky je výber správneho miesta. Vyberte také, ktoré je na priamom slnku aspoň 6 hodín denne. Slnečné svetlo totiž dodá dopestovanej zelenine tú správnu chuť. Hriadky záhradky by mali byť umiestnené blízko vodného zdroja alebo v dosahu hadice, čo vám uľahčí zavlažovanie.

Ďalšími kritériami výberu sú dobrý prístup a dostatočný priestor po obvode. Vďaka tomu sa vám bude o záhradku ľahšie starať. Ak uvažujete o pestovaní popínavých druhov zeleniny ako napríklad tekvíc alebo popínavej fazule, umiestnite záhon k plotu, po ktorom sa rastlinky môžu ťahať. Pri výbere stanoviska je okrem toho dôležitá i pôda, v ktorej budete zeleninu pestovať. Najvhodnejšie je miesto s hlinitou, nie kamenistou či bahnitou pôdou, a s dobrou drenážou.

Voľba typu záhona

Typov záhonov vhodných na pestovanie zeleniny je viacero. Tradičným riešením je hlinená plocha ohraničená tehlami alebo nízkymi tvárnicami. Toto riešenie patrí medzi tie jednoduchšie a hodí sa najmä do úžitkových záhrad.

Ak je vaším cieľom, aby bola zeleninová záhradka dostatočne estetická a nerušila celkový dojem okrasnej záhrady, zvoľte radšej vyvýšený záhon. Vytvoríte ho pomocou drevenej alebo tehlovej konštrukcie po obvode. Na dno záhona umiestnite husté pletivo, aby ste zabránili vniknutiu hlodavcov k zelenine.

Výber a vysádzanie zeleniny

Vopred si premyslite, aké množstvo a druhy zeleniny priemerne zužitkujete. Od toho bude závisieť množstvo a veľkosť záhonov, ktoré si postavíte. Druhým krokom pred samotným vysádzaním je voľba miesta pre konkrétne druhy rastlín. Do jedného záhona by ste mali vysádzať spolu také rastliny, ktoré budú mať úrodu približne v tom istom čase. Pri výbere si môžete pomôcť kalendárom záhradkára, kde sa dozviete, ktoré druhy kedy dozrievajú.

Ďalším dôležitým faktorom pri sadení zeleniny je samotný charakter rastlín. Niektoré druhy, ako napríklad tekvice či uhorky, patria medzi plazivé a čoskoro sa rozrastú po celom záhone. Preto by nebolo vhodné sadiť ich spolu s mrkvou alebo reďkovkou.

Starostlivosť o zeleninovú záhradku

Každá zeleninová záhradka si počas celého roka vyžaduje určitú starostlivosť. Doprajte jej ju, aby bola úroda bohatá a pôda sa nevysilila. Medzi najdôležitejšie obdobia, v ktorej si bude vyžadovať vašu pozornosť, je jeseň. Po zbere úrody odstráňte zo záhonov všetky zostávajúce časti letničiek a odumretých rastlín či buriny.

Ďalším krokom pri zazimovaní záhradky je hnojenie a prekyprenie pôdy. Najlepším spôsobom na zachovanie pôdnej mikroflóry je zapracovanie kompostu do pôdy a jej prekyprenie vidlami alebo hrabľami, bez zbytočného prevracania vrchných vrstiev. Posledným krokom je ochrana pôdy pred eróziou počas zimných dažďov a mrazov. Najlepšie ju ochráni organický mulč, ktorým záhon prekryjete, ale môžete použiť i popadané lístie alebo napríklad slamu. Pri výsadbe novej zeleniny na jar prestriedajte druhy rastlín v záhonoch, aby nerástli na tom istom mieste ako pred rokom a mali dostatok živín.